Vilka är vi?

Huvudsidan | Nytt på sidan

Alla avelsbeslut grundar sig på mycket funderande hit och dit. Det är viktigt att ha någon att bolla sina tankar mot. Därför känns det helt naturligt att en av mina pålitligaste diskussionspartners, Annika Bergquist, är delägare i kennel Agrosofen från och med den 30 maj 2000. Välkommen Annika! Tillsammans har vi mer än 30 års erfarenhet av tollare! Vi är båda väldigt aktiva hundägare och medlemmar i Svenska Kennelklubben, Svenska Spaniel och Retriever klubben, Nova Scotia Duck Tolling Retriever klubben och Svenska Brukshundklubben, samt prenumererar naturligtvis på Hundsport Special och Canis.

Läs mer om oss och vårt hundliv här nedan.

Helen och Kea

Jag heter Helen Häggström och är utbildad till husdjursagronom. Förutom det har jag läst pedagogik och är även behörig naturbrukslärare. Specialintresset är genetik och avel.

Familjens första hund dök upp 1978 och hette Katie. Hon var schäfer och ägdes av Statens Hundskola. Tyvärr blev hon överkörd samma sommar och det dröjde ända till 1983 innan vi fick möjlighet att skaffa hund igen. Den här gången var det den svarta labradortiken Corinne som gjorde entré. Även Corinne ägdes av Statens Hundskola och hon hamnade så småningom som ledarhund i Dalarna. Men vi kunde förstås inte vara utan hund, därför gjorde ytterligare en hundskolägd labradortik sitt intåg i familjen. Den här gången en gul som hette Alma och var född 1984. Eftersom vi var ganska säkra på att även Alma var ett ledarhundsämne, kompletterade vi i förväg med en svart labradortik vid namn Ammi. Även Ammi ägdes av Hundskolan, men blev aldrig ledarhund utan stannade kvar i familjen hela sitt 13-åriga liv. Hon kom från Drögstas kennel och var en av anledningarna till att jag fick upp ögonen för tollarna.

Min första egna hund köpte jag 1990. Hon var tollare och hette Zaidvorens Bonita ("Bonnie"), en dam med mycket bestämda åsikter och häftigt humör. Trots detta gav hon mersmak och 1992 kom Rödahunds And-Ida till flocken. På den tiden studerade jag och eftersom Bonnie varken var intresserad av att samarbeta, trivdes i studentkorridor eller uppskattade att få en hundkompis, så fick hon flytta till en familj på landet. Istället hamnade labradortiken Colas Saga hos mig. Saga visade sig tyvärr ha kraftiga pålagringar på ena armbågen och flyttade så småningom hem till mina föräldrar istället. 1995 debuterade jag som hunduppfödare och den förstfödda i den kullen fick namnet Agrosofens Rödlöga och blev kvar i flocken. 1997 köptes Foxy Farm's Kea of Prescot, hon bodde först hos en fodervärd, men flyttade i slutet av 2000 hem till oss. Under 1998-2000 bodde vi i Schweiz och passade då på och importerade Lennoxlove's Röde Orm från USA.

Jag har fört hund till pris på jaktprov, första pris i elitlydnad, godkänd i högre klass spår och lägre klass sök, räddningshunds verksamhet, agility, utställning, viltspår och nosat lite på rapport.

Idag består familjen av maken Håkan, döttrarna Tilia och Elvira, sonen Wilmer och hundarna Orm, Glada, Fina, Scilla och Kaja samt katten Svärta.

Håkan och Tilia
Rent formellt ingår inte Håkan i Agrosofens kennel, men eftersom han är mer eller mindre tvångsansluten så skall han naturligtvis finns omnämnd här också! Från början ingen hundmänniska alls, men idag en pålitlig diskussionspartner när det gäller hundavel. Det är verkligen en förmån att ha någon som inte är så insyltad i hunderiet, men icke desto mindre kunnig i genetik, att ventilera tankar och idéer kring hundavel med. Han är också en tålmodig sökfigurant, dummiekastare, hundrastare, medförare på rapport m.m.

Annika Bergquist jobbar som inköpare på Svensk Byggtjänsts Byggbokhandel och är dessutom en passionerad fågelskådare. Den magiska 300 gränsen (d. v. s. man har sett 300 olika fågelarter i Sverige) sprängdes faktiskt på Tollarspecialen år 2000! Annika växte upp med pudel, men den första egna hunden var en Jack Russell och hette Jesper. Han bodde från början i en engelsk familj där Annika var au pair. Familjen var dock inte några hundmänniskor, så när Annika återvände till Sverige hade hon inte hjärta att överge Jesper, han fick helt enkelt följa med hem!

Första tollarkontakten utgjordes av en artikel i Hundsport i början av 80-talet. De första tollarna hade då introducerats i Danmark. Annika blev nyfiken och 1989 gjorde Alma entré i det Bergquistska hemmet. Tyvärr drabbades Alma tidigt av meningit och var mycket sjuk under sitt första levnadsår. Hon var också väldigt ljudkänslig, vilket gjorde det svårt att tävla med henne. Eftersom Annika var tävlingsugen började hon se sig om efter en annan hund. Den här gången föll valet på rasen kelpie och 1991 fick Alma sällskap av Cefeus Pan, kallad Pluto. Tyvärr hade Pluto ett alltför hett humör och fick sluta sina dagar 1993. Annika insåg att rasen för henne hette tollare och inget annat och 1994 fick Alma istället sällskap av Foxy Farm's Petrolina of Butch. Med Lina har Annika tävlat elitlydnad (Lina erövrade titeln Årets Lydnadstollare 1995) och bruksspår, samt tränat räddning och skogssök. Lina var från början en fodervärdstik och hon har haft två kullar hos sin uppfödare. 2001 flyttade Rödahunds Hitchin Lisa in hos Annika, Lina och Alma. Etta, som hon kallas, är född hos John och Meg Bräutigam som även fött upp min Ida. Sedan ett antal år bor de i England och dit hade de med sig en tollare, Ållie, som alltså är Ettas mamma. Så trots det svenska förnamnet är alltså Etta född i England. 2003 hade Etta sin första kull och en tik, Toppa, fick stanna kvar hos Annika. Idag bor Etta, Toppa, Impa och Blända hos Annika.

Huvudsidan | Nytt på sidan

Helen Häggström
agrosofen@netscape.net
Senast ändrad 2008-04-26
http://www.agrosofen.se

© Helen 1999-2008