Ordlista

Huvudsidan | Nytt på sidan

Om det är något ord du saknar,
så skicka gärna ett mail till mig, så kan jag komplettera ordlistan.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Agronom
För att bli Agronom går man en femårig universitetsutbildning på Sveriges Lantbruks Universitet (SLU). Man specialiserar sig inom något av områdena växtodling, husdjur, ekonomi, teknik, livsmedel eller bioteknik. Som husdjursagronom blir man kunnig inom områdena utfodring, genetik, avel, byggnad och etologi. Man kan välja att bli bred eller att specialisera sig. Mer om agronomer kan du läsa på Sveriges Lantbruksuniversitets hemsida Tillbaka till sidan Om oss

Artrit
Ärftlig ledinflammation som tollare kan drabbas av. Kommer vanligen när hunden är mellan 6 månader och ett år. Symptomen är ledstelhet, febertoppar och aptitlöshet. För att hunden skall friskna till får den lov att behandlas med kortison under lång tid. Hur länge kan vara individuellt, men ca ett år skall man nog räkna med. Långsam nedtrappning verkar vara viktigt för att minska risken för återfall. Sjukdomen förekommer ofta i komplex med meningit och ibland även med epilepsi.

Bakbens sporrar
Det förekommer att tollare föds med sporrar på bakbenen, det är vissa linjer som ger detta. Vanligen avlägsnas dessa så snart som möjligt, för att undvika att hunden får problem med dem som vuxen.

Borrelia
Borrelia är en fästingburen sjukdom, som kan visa sig genom en mängd olika symptom, ofta ganska diffusa. Detta gör att det kan vara svårt att komma underfund med vad det egentligen är för fel på hunden och att behandlingen därför blir fördröjd. Plocka alltid bort färstinga från din hund (och dig själv!) så snart du hittat någon och behandla helst hunden i förebyggande syfte med något av de fästingmedel som finns på marknaden
(t. ex. Exspot).

Buff
En hund som är buff saknar varje nyans av rött i pälsen. Den kan vara antingen ljustbeige/grå eller nästan silverfärgad. Eftersom buffärgade hundar inte tillåts enligt standarden, kallas dessa för felfärgade. Färgen nedärvs recessivt, vilket gör att en korrekt färgad hund kan ge avkommor som är buff. Ganska ofta verkar det vara hundar som har en väldigt mörk röd färg som bär på buffgenen.

Cert - certifikat
Det finns flera olika sorters cert, eftersom cert kan delas ut inom flera hundsporter och ligger till grund för såväl utställnings- som bruks- och agilitychampionaten. På utställning får bästa hane och bästa tik, som inte redan är fullcertade, varsit cert. I elitklass bruks får vinnaren, om den har tillräckligt många poäng certet, men även övriga som håller sig inom 13 poäng från segraren och över certpoängsgränsen, tilldelas cert. Inom agility får vinnaren i segrarklassen certet, förutsatt att denne är felfri.

Dominanta anlag
Anlagstyp som man bara behöver ha ett av för att det skall komma till uttryck. T. ex. anlaget för svart i pälsen.

Dummie
En dummie är en tygpåse, som används vid jaktträning. Tanken är att denna skall efterlikna en skjuten fågel, den är helt enkelt en fågelatrapp. Dummisar finns i många olika storlekar och färger och även i lite olika former. Oftast är det väldigt dyrt att köpa dummisar i hundaffärer, man tjänar på att skicka efter dem, leta efter annonser i hundtidningar (t. ex. jakttidningar eller Svenska Spaniel och Retrieverklubbens tidning Apportören). Kan man dessutom gå ihop flera stycken och köpa ett stort antal på en gång, kan man ofta reducera priset betydligt.

Epilepsi
Är egentligen ingen sjukdom, utan ett symptom som kan ha många olika orsaker. Kan ha en ärftlig bakgrund, men kan även orsakas av tumörer eller yttre våld. Styrkan i anfallen kan variera mycket; allt från sekund korta stunder av frånvaro till långa krampanfall.

ERG
ERG är en elektrisk undersökning av näthinnan, som gör att man tidigt kan se om en hund kommer att utveckla PRA, däremot avslöjas inte katarakter. Kan användas från hunden är 1,5 år.

Erlichia
Erlichia är en fästingburen sjukdom, som kan visa sig genom en mängd olika symptom, ofta ganska diffusa. Detta gör att det kan vara svårt att komma underfund med vad det egentligen är för fel på hunden och att behandlingen därför blir fördröjd. Plocka alltid bort färstinga från din hund (och dig själv!) så snart du hittat någon och behandla helst hunden i förebyggande syfte med något av de fästingmedel som finns på marknaden
(t. ex. Exspot).

Felfärgad
En tollare skall vara röd eller orange, men det kan faktiskt råka bli så att den får andra färger också. Dessa är dock inte godkända enligt standraden och hunden kallas därför felfärgad. Exempel på sådana färger är svart i pälsen, buff eller hundar med tantecken. En felfärgad hund kan ej ställas ut på officiella utställningar. Däremot är de välkomna i en egen klass, med eget vandringspris på Tollarspecialen.

Flipöron
Det händer att tollare har ett veck på ett eller båda öronen, som gör att dessa inte hänger riktigt som de skall. Det kallas för flipöron och är ganska vanligt.

Fullcertad
Ibland hör man talas om hundar som är "fullcertade". Det innebär att de har tagit sina tre utställningscert och inte längre får vara med och tävla om cert när de ställer ut. Om de hade haft tillräckligt med jaktmeriter, hade de blivit utställningschampion.

Höftledsdysplasi - hd
Att en hund har höftledsdysplasi innebär att höftens ledhåla är för grund och höftledskulan inte passar in riktigt. Grad I är lindrigast och grad IV värst. Defekten upptäcks vid höftledsröntgen när hunden är minst ett år gammal. Alla röntgenplåtar läses av centralt hos SKK och alla resultat är officiella. De publiceras fortlöpande i Tollaren. Ca 12 % av tollarna har hd, drygt hälften har grad I.

Jaktlig avkommebeskrivning
Tollarklubben håller på att utveckla en jaktlig avkommebeskrivning, för att vi skall ha möjlighet att förbättra tollaren som jakthund.

Jägarförbundets särskilda apporteringstest
Detta är ett enkelt test som prövar om hunden kan apportera fågel. Arrangeras av Svenska Jägarförbundet över hela landet, alla raser är välkomna. Hunden måste apportera minst tre av fyra fåglar för att bli godkänd.

Katarakt
Ögonsjukdom som finns i flera olika former, alla anses inte ärftliga. Upptäcks vid ögonlysning.

Kooiker hondje
Kooikern är en kusinras till tollaren. Den härstammar från Holland, är en storlek mindre än tollaren och vit med röd fläckar. Dess arbetssätt liknar tollarens.

Kryptorchid
Att en hanhund är kryptorchid innebär att den ena eller båda hans testiklar finns kvar uppe i bukhålan. Normalt vandrar de ner i pungen runt 6-8 veckors ålder, men det kan dröja fram till 6 månaders ålder, i något enstaka fall ännu längre. En hane som inte får ner båda testiklarna i pungen får ej ställas ut eller användas i avel. Defekten är ärftlig och båda föräldrarna är anlagsbärare.

Lp - Lydnadsprisdiplom
Innebär att hunden har tagit tre förstapris i någon av lydnadsklasserna. Tidigare kunde titeln endast erövras i lydnadsklass ett, numer kan man erövra Lp i vilken klass som helst, har man tagit sina tre första pris i lydnadsklass I skriver man LpI framför hundens namn, LpII om första prisen tagits i tvåan o. s. v.

Meningit
Ärftlig hjärnhinneinflammation som tollare kan drabbas av. Kommer vanligen när hunden är mellan 6 månader och ett år. Symptomen är nackstelhet, febertoppar, aptitlöshet. Behandlas med långvarig kortisonbehandling. Långsam nedtrappning verkar vara viktigt, dessa hundar verkar ha en lägre andel återfallsfrekvens. Sjukdomen förekommer i komplex med artrit och ibland även med epilepsi.

MUH - Mental Unghundsbeskrivning
En mentaltest som utarbetats för att testa hur våra hundar reagerar i pressade situationer, hur intresserad de är av lek och kamp, tillgänglighet, samt hur de klarar buller och skrammel. Arrangeras av SBK.

NordV - Nordisk Vinnare
Delas ut till den tollare som blir bäst i rasen på Nordisk Vinnaruställning. Denna utställning alternerar mellan de nordiska länderna. När Sverige är värd är det på Stora Stockholm i december, som titeln delas ut.

Nova Scotia
Nova Scotia, som givit namn åt vår ras, är en halvö på Kanadas östkust.

Ormbett
Om din hund blir ormbiten, bör du hålla den så stilla som möjligt och snarast kontakta veterinär! Om den blir biten på skogspromenaden, försök bära den hem. Ormbett är inte att leka med, utan kan ge allvarliga skador om hunden inte kommer under behandling. Ju mindre hund - desto farligare! Hunden behandlas dels med cortison för att svullnaden skall gå ner och för att motverka kärlskador och dels antibiotika för att förhindra infektion. Kombinationen infektion - ormbett kan få förödande konsekvenser. Det är värre om hunden blir biten i tassarna än om den blir biten i nosen. I tassarna finns nämligen mycket lymfvävnad, som ser till att ormgiftet snabbt transporteras runt i hundens kropp.

PRA - Progressiv retinal atrofi
Ögonsjukdom som innebär att hundens näthinnan successivt tillbakabildas. Finns hos många raser, t. ex. golden, labrador, tax och papillon. Sjukdomen diagnosticeras genom ögonlysning tidigast vid 3-4 års åldern. Man kan också använda sig av den betydligt dyrare ERG undersökningen och då upptäcka sjukdomen när hunden är 1,5-2 år. Tollarna verkar klara sjukdomen tämligen bra, de blir blinda vid hög ålder. Svenska hundar med PRA.

Primärt lymfödem
Primärt lymfödem är en sjukdom som förekommer hos tollare och innebär att det bildas ödem på ställen där det finns lymfknutor. Behandling sker med vätskedrivande medicin och massage och lindning av drabbade ställen kan vara till hjälp.

Recessiva anlag
Anlagstyp som behövs i två upplagor för att komma till uttryck. T. ex. anlaget för färgen buff eller ögonsjukdomen PRA.

SBCH - Svensk Brukschampion
Svensk Brukschampion blir man genom att erövra tre cert i någon eller några av bruksgrenarna. Bruksgrenarna är spår, sök, rapport och skydds. Dessutom måste man ha minst ett andra pris på utställning, efter det att hunden blivit 15 månader. Se även min sida om brukschampionatet.

SKK - Svenska Kennelklubben
Centralorganisation för all hundsport i Sverige. Stamboksförare av nästan alla raser, jag tror bara det är border collie som sköts av rasklubben själv. Ger ut tidningen Hundsport.

SLCH - Svensk Lydnadschampion
För att erövra ett Svenskt Lydnadschampionat krävs att man tar tre första pris i lydnadsklass elit, samt att hunden har fått minst ett andra pris i unghundsklass på utställning. Ett första pris i lydnadsklass elit innebär att man erövrat minst 256 poäng av 320 möjliga, d. v. s. en genomsnittspoäng på 8 per moment. Se även min sida om lydnadschampionatet.

Slät etta
Du kanske har hört en besviken utställare tala om att hunden bara fick en "slät etta" på utställningen. Det innebär att hundens kvalitet har bedömts vara värd ett första pris, men hunden har inte fått hederspris eller cert/ck och alltså inte fått tävla vidare.

SUCH - Svensk Utställningschampion
För att bli Svensk Utställningschampion krävs att man erövra tre utställningscert, samt att hunden får minst ett andra pris i öppenklass på SSRK:s jaktprov. Se även min sida om utställningschampionatet

Svart i pälsen
Ibland händer det att tollare föds med svarta strån i pälsen. Vanligen trillar dessa av någon gång under valpperioden, men det finns hundar som behåller dem i vuxen ålder. Eftersom den svarta färgen beror på ett dominant anlag, kommer en hund med svart i pälsen även att lämna valpar med svarta inslag. I genomsnitt, över ett stort antal kullar, kommer hälften av valparna att få svarta inslag. En hund som aldrig haft svart i pälsen kan inte heller nedärva det. Svart i pälsen är ej tillåtet på tollare och en hund med svart i pälsen kallas därför felfärgad.

SVCH - Svensk Viltspårchampion
Denna titel får man om man erövrar tre första pris i öppenklass viltspår. Man måste även ha en utställningsmerit, minst ett andra pris tidigast taget när hunden är 15 månader och tävlar i unghundsklass. Se även min sida om viltspårchampionatet

Tantecken
Ibland kan tollare med korrekt röd färg eller en mer brunaktig färg ha begåvats med ljusbruna tecken, ungefär som på en rottweiler eller dobberman. Dessa tecken kallas tantecken och är ej tillåtna enligt standarden. Dessa hundar kallas därför felfärgade.

Tjh - Tjänstehund
Hundarna kan bli godkända som tjänstehundar, antingen som bevakningshundar eller som räddningshundar.

Tollarspecialen
Ett måste för varje tollarfantast! På den årliga Tollarspecialen får man sitt lystmäte av tollare och tollaraktiviteter. Man tävlar i jakt, lydnad, utställning och agility. 1999 går Specialen av stapeln i Uddevalla, år 2000 står Skåne som värd och 2001 drar vi till Dalarna.

Tolling
När hunden lekfullt apporterar ett föremål för att dra till sig änder och gäss intresse, så att dessa kommer inom skotthåll.

Ögonlysning
Ögonlysning innebär man lyser hunden i ögonen med en speciel lampa och då kan se om den har några förändringar i ögat, t. ex. PRA eller katarakt.

Övertecknad
Övertecknad kallas en hund som har för mycket vita tecken. Det kan var en vit halskrage, fläck i nacken eller för höga vita strumpor.

Huvudsidan | Nytt på sidan

Helen Häggström
agrosofen@netscape.net
Senast ändrad 2005-02-03
http://www.agrosofen.se

© Helen 1999-2005